Alle artikelen

Met een 60% kleinere footprint is dubbeldoelvlees de beste optie

Voor een goede gezondheid is proteïne essentieel. Het is de bouwstof van het leven en staat daarom ook prominent op ieders menu. Maar al het goede komt met een prijs, want de productie van proteïnen is niet zonder klimaatimpact. De carbon footprint van het voedsel dat we eten is recent voor het eerst in beeld gebracht. Een van de conclusies is dat liefhebbers van rundvlees een duurzamere keuze hebben.

In 2018 publiceerde Science, een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften ter wereld, de resultaten van een omvangrijk onderzoek naar de CO2-impact van veertig verschillende proteïnebronnen. Onderzoekers Joseph Poore and Thomas Nemecek analyseerden de data van meer dan 38.000 commerciële voedselproducenten in 119 landen en konden zo de klimaatimpact per product bepalen. Het gaat om gemiddelden, en op lokaal niveau kunnen de uitkomsten nog verschillen, maar de recente visualisatie van de onderzoeksresultaten op de website ourworldindata.org laat een duidelijk beeld zien.

60% lagere footprint

Minder rund- en lamsvlees eten, of switchen naar lower impact meat is de meest efficiënte en effectieve manier om je CO2-voetafdruk te verlagen. Maar voor de liefhebbers van een goed stuk rundvlees is er ook nog een andere optie. Vergeleken met runderen die puur voor het vlees worden gehouden, heeft het vlees van dubbeldoelkoeien een footprint die meer dan 60% procent lager ligt. De winst zit hem vooral in de berekening. Omdat de uitstoot omgeslagen wordt over alles wat een koe in haar leven produceert, wordt de footprint van voormalige melkkoeien ‘gedeeld’ door het totaal aan melkproducten dat ze al die jaren hebben geleverd.

Meest duurzame rundvleesoptie

Meer dan de helft, 56% van al het rundvlees dat wereldwijd geconsumeerd wordt, is afkomstig van runderen die puur voor het vlees worden gehouden. Dubbeldoelkoeien voorzien in de resterende behoefte, en de verwachting is dat hun aandeel alleen maar zal toenemen. Zeker nu wetenschappelijk bewezen is, dat dubbeldoelvlees veruit de meest duurzame rundvleesoptie is.



*Bron Science: https://www.science.org/doi/10.1126/science.aaq0216

Check our jobs!

Careers at Goedegebuur

Join the Goedegebuur team in Rotterdam

Dit zal sluiten in 0 seconden

Careers at Goedegebuur

Join the Goedegebuur team in Rotterdam

Dit zal sluiten in 0 seconden